Home Phone Custom
varnostna oprema sončna elektrarna

Varnostna oprema


Varnostna oprema je pri namestitvi sončne elektrarne na streho hiše ali drugega objekta zelo pomembna, saj gre za napravo, ki deluje pod visoko napetostjo in je izpostavljena različnim vremenskim ter drugim vplivom iz okolja.

VARNOSTNA OPREMA

Sončne elektrarne so naprave, ki pretvarjajo sončno energijo v električno energijo. Pri namestitvi sončne elektrarne na streho hiše ali drugega objekta, je varnost zelo pomembna, saj gre za napravo, ki deluje pod visoko napetostjo in je izpostavljena različnim vremenskim ter drugim vplivom iz okolja.

Varnost sončnih elektrarn je ključnega pomena pri zasnovi in montaži teh sistemov. Sončne elektrarne se ne razlikujejo bistveno po požarni varnosti od drugih električnih naprav, zato je nujno upoštevati zahteve požarne varnosti, ki se na stavbi po namestitvi elektrarne ne smejo zmanjšati.

Proizvajalci fotovoltaičnih modulov, razsmernikov, optimizatorjev in drugih sestavnih delov izvajajo preventivne ukrepe in poostrene nadzore, ki zagotavljajo visoke standarde varnosti. Zahtevane varnostne standarde določajo tudi zavarovalnice in gasilske enote. V primeru težav lahko elektrarne samodejno izklopijo s pomočjo sistemov za zmanjšanje enosmernega toka na varno napetost.

Varnostna oprema – pretvorniki in optimizatorji

Proizvajalci pretvornikov in optimizatorjev za sončne elektrarne zagotavljajo visoko varnost svojih sistemov. Ti sistemi so opremljeni z varnostno zaščito proti napakam, ki preprečujejo nevarne razmere v elektrarni. Če sistem zazna napako, se razsmernik samodejno izklopi, dokler ni mogoče opraviti potrebnih pregledov in ročni ponovni zagon elektrarne. To pomaga preprečiti poškodbe opreme, zmanjšati tveganje za poškodbe in zagotoviti osebno varnost. Razsmernik ima tudi stikalo za ročni izklop, ki omogoča izklop elektrarne iz omrežja, če je potrebno.

Varnost pri nameščanju in vzdrževanju fotovoltaičnega sistema je zelo pomembno, zato so ti sistemi opremljeni z najstrožjimi varnostnimi standardi na svetu. Samodejna omejitev napetosti v kablih za enosmerno napetost zagotavlja varnost upravljalcev elektrarn, kot so električarji, in preprečuje požare in druge nezgode. Poleg tega tehnologija razsmernikov omogoča zaznavanje obloka, ki takoj zaustavi sistem v primeru nepravilnosti. Portal za nadzor pa omogoča spremljanje delovanja elektrarne na daljavo, kar pomeni manj dela in manj možnosti za nezgode. Namestitve sončnih elektrarn na objekte temeljijo na varnostnih predpisih in presoji strokovnjakov, kar zagotavlja, da sončne elektrarne ne bodo ogrožale požarne varnosti objektov. S strožjimi varnostnimi standardi in regulativami ter uporabo kakovostnih materialov so sončne elektrarne danes dovršene naprave, ki zagotavljajo varno samooskrbo z električno energijo.

Kontakt

  • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
  • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
  • +386 (0) 70 574 213
  • info@zeleni-prehod.si