Home Phone Custom
toplotna črpalka

Pred nakupom toplotne črpalke


Pred nakupom in namestitvijo toplotne črpalke je pomembno vedeti, da toplotna črpalka za svoje delovanje porabi nekaj električne energije, vendar večino toplote pridobi iz okolice.

Pred nakupom toplotne črpalke

Pred nakupom in namestitvijo toplotne črpalke je pomembno vedeti, da toplotna črpalka za svoje delovanje porabi nekaj električne energije, vendar večino toplote pridobi iz okolice. Toplotna črpalka zrak-voda lahko pridobi toploto iz zraka brez potrebe po vrtanju ali izkopavanju, zaradi česar je cenovno ugodna. Ta vrsta toplotne črpalke omogoča ogrevanje sredi zime, tudi ko je temperatura okolice nizka. Učinkovitost sistema je odvisna od zunanje temperature, vendar je dovolj visoka, da zagotavlja zanesljivo in učinkovito delovanje tudi v slabše izoliranih objektih.

Kako izbrati pravo toplotno črpalko za učinkovito in varčno ogrevanje doma skozi celo leto?

Toplotna črpalka mora biti sposobna zagotavljati dovolj toplote tudi v najhladnejših dneh, ekonomično ogrevati vaš dom skozi celo leto in ogrevati sanitarno vodo skozi celo leto. Večja toplotna črpalka običajno zahteva večjo investicijo, vendar ima navadno nižje obratovalne stroške. Po enakem principu pa bo manjša toplotna črpalka imela nižje stroške pri vgradnji, vendar višje stroške ogrevanja, predvsem zaradi uporabe dodatnega ogrevanja, ki je običajno električno. Zato je pomembno, da izberete ustrezno moč sistema in optimalno razmerje med vrednostjo investicije in stroški ogrevanja.

Učinkovitost toplotne črpalke se meri s koeficientom učinkovitosti (COP), ki opisuje razmerje med kapaciteto ogrevanja toplotne črpalke in porabljeno električno energijo. Na primer, če COP znaša 4,5, to pomeni, da toplotna črpalka porabi 2 kW energije in zagotovi 9 kW toplote, s čimer se pri stroških ogrevanja lahko prihrani skoraj 80%. Učinkovitost toplotne črpalke je odvisna od razlike med notranjo in zunanjo temperaturo. Nižja kot je temperatura zunaj, nižja bo učinkovitost. Zato je pomembno preveriti učinkovitost toplotne črpalke v najtežjih pogojih delovanja, tj. kadar je zunaj izjemno hladno in želimo ogrevati vodo na visoko temperaturo. Dobra toplotna črpalka je sposobna odvzeti toploto iz zraka tudi pri -20 °C in zagotavljati visoko temperaturo do 60 °C. Letno grelno število (SCOP) je bolj natančen pokazatelj učinkovitosti, ker upošteva različne pogoje delovanja skozi celotno leto.

Kako preveriti, ali imate dovolj močan električni priključek za delovanje toplotne črpalke?

Preden se odločite za nakup toplotne črpalke, je pomembno preveriti, ali imate dovolj močan električni priključek in varovalke elektro distributerja. V vašem domu boste zagotovo imeli tudi druge porabnike električne energije, zato je priporočljivo, da je vaša priključna moč pri distributerju nekoliko močnejša od minimalne. Če potrebujete večjo priključno moč, se obrnite na vašega elektro distributerja, ki vam lahko poveča priključno moč.

Najcenejši način ogrevanja z dolgo življenjsko dobo.

Toplotna črpalka je naprava, ki vas pozimi ogreva in poleti hladi z izjemno nizkimi stroški. Poleg tega lahko uporabljate tudi njeno funkcijo filtriranja zraka in razvlaževanja. Z namestitvijo te naprave boste imeli udobno ogrevanje brez potrebe po dobavi ali skladiščenju goriva. Toplotna črpalka se upravlja s termostatom ali mobilno aplikacijo, nameščena pa lahko zdrži tudi do 20 let ali več. Najpomembnejša prednost te naprave je njen cenovni vidik, saj vam omogoča do štirikrat več toplote za isti denar v primerjavi z drugimi načini ogrevanja.

Toplotna črpalka ima veliko prednosti. Je najcenejši način ogrevanja, saj je okolju prijazna, saj ne proizvaja emisij, in zagotavlja neodvisnost od energentov. Primerna je za vse vrste objektov, nove hiše, stare hiše, hiše s slabšo izolacijo in večstanovanjske stavbe. Uporaba je enostavna, saj ne zahteva veliko dela ali čiščenja. Zagotavlja udobno ogrevanje in je tehnologija prihodnosti. Poleg tega je toplotna črpalka upravičena do subvencij in jo lahko kombiniramo z obstoječim ali drugim virom ogrevanja. Pozimi ogreva, poleti pa hladi in je relativno tiha. Toplotne črpalke imajo dolgo življenjsko dobo, kar je še ena od njihovih prednosti. Pogoj je pa seveda, da je toplotna črpalka dovolj močna glede na količino prostora, ki ga ogreva.

Kontakt

  • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
  • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
  • +386 (0) 70 574 213
  • info@zeleni-prehod.si