Home Phone Custom

Mikro sončna elektrarna

Mikro sončna elektrarna je sončna elektrarna, ki se namenjena predvsem tistim, ki so doma v stanovanjih in nimajo možnosti postaviti elektrarne na streho. Mikro sončna elektrarna je prilagojena različica sončne elektrarne, ki se namesti na balkon ali drugo primerno površino na zunanjem delu stanovanja. Ta vrsta sončne elektrarne je namenjena predvsem gospodinjstvom ali stanovanjem, ki nimajo velike strehe ali druge ustrezne površine za namestitev klasičnih sončnih panelov.

Pri mikro sončni elektrarni na balkonu se uporabljajo manjši sončni paneli, ki so običajno pritrjeni na balkonsko ograjo ali nameščeni na poseben nosilec. Panele je mogoče prilagoditi tako, da se najbolje izkoristi razpoložljiva sončna svetloba na balkonu.

Mikro sončna elektrarna za stanovanja

Prednosti mikro sončne elektrarne na balkonu vključujejo:

 1. Povečana samooskrba: Proizvodnja električne energije na mestu porabe omogoča večjo neodvisnost od javnega omrežja.
 2. Prilagodljivost: Mikro sončne elektrarne na balkonu so primerne za tiste, ki nimajo velike strehe ali druge površine za namestitev klasičnih sončnih panelov.
 3. Enostavna namestitev: Namestitev mikro sončne elektrarne na balkonu je običajno hitra in enostavna ter ne zahteva posebnih gradbenih posegov.
 4. Vizualna estetika: Manjši paneli na balkonu so lahko bolj diskretni in estetsko prijetni kot večji paneli na strehi.

Balkonska sončna elektrarna

Prednosti balkonske sončne elektrarne vključujejo:

 1. Prilagodljiva namestitev: Balkonska sončna elektrarna omogoča namestitev sončnih panelov na balkon, kar je idealno za tiste, ki nimajo druge ustrezne površine, kot je streha.
 2. Enostavna namestitev: Namestitev balkonske sončne elektrarne je običajno preprosta in ne zahteva velikih gradbenih posegov.
 3. Osebna samooskrba: S proizvodnjo električne energije na mestu porabe lahko balkonska sončna elektrarna omogoča večjo neodvisnost od javnega omrežja.
 4. Estetska privlačnost: Manjši sončni paneli na balkonu so lahko bolj estetsko prijetni in manj opazni kot večji paneli na strehi.

Mikro sončna elektrarna – kaj paziti

Pomembno je opozoriti, da ima mikro sončna elektrarna na balkonu omejeno zmogljivost glede na prostor, ki je na voljo. Poleg tega je izkoristek energije lahko odvisen od orientacije balkona glede na sonce, sence in drugih okoliških dejavnikov. Pred namestitvijo mikro sončne elektrarne na balkonu je priporočljivo opraviti oceno potenciala sončne energije in preučiti lokalne predpise ter se posvetovati s strokovnjaki za sončne energije.

Kontakt

 • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
 • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
 • +386 (0) 70 574 213
 • info@zeleni-prehod.si