Home Phone Custom
električne polnilnice

Električne polnilnice


Kombinacija sončne elektrarne in hišne električne polnilnice pa lahko zagotovi skoraj brezplačno vožnjo, kar pomeni, da so električni avtomobili postali zelo privlačna in cenovno ugodna alternativa klasičnim bencinskim ali dizelskim avtomobilom.

Električne polnilnice

Število električnih avtomobilov na slovenskih cestah se hitro povečuje, saj postajajo vse bolj dostopni za širšo množico ljudi. Leta 2020 je bilo v Sloveniji že registriranih več kot 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon, kar kaže na naraščajoč trend uporabe električnih vozil. Poleg tega lahko preizkušen električni avtomobil nižjega razreda kupimo že za manj kot 15.000 EUR brez DDV. To pa še ni vse – povprečen Slovenec prevozi približno 40 km na dan, kar je razdalja, ki jo zmore prevoziti večina električnih avtomobilov. Poleg tega lahko avtomobil polnimo doma, kar je zelo priročno. Kombinacija sončne elektrarne in hišne električne polnilnice pa lahko zagotovi skoraj brezplačno vožnjo, kar pomeni, da so električni avtomobili postali zelo privlačna in cenovno ugodna alternativa klasičnim bencinskim ali dizelskim avtomobilom.

Primerjava porabe in pomen lastne električne polnilnice

Ko primerjamo porabo električnih avtomobilov z avtomobili na bencin, ugotavljamo, da je vožnja na elektriko veliko cenejša. Na primer, če vozimo z električnim avtomobilom, ki porabi med 16 in 17 kilovatnimi urami, nas bo to stalo manj kot dva evra za 100 kilometrov, če avto polnimo doma s hišno električno polnilnico. V primerjavi s tem je testna, realna poraba bencinskih in dizelskih avtomobilov, ki je nihala med 5,5 in 7,5 litra na sto kilometrov, veliko dražja. Dejansko izmerjene porabe kažejo, da je cena električne energije iz omrežja za vožnjo na elektriko približno 1,4 evra na 100 km, medtem ko avto na bencin lahko doseže tudi več kot 10 evrov na sto kilometrov.

Čeprav ima Slovenija vedno več električnih polnilnic, velja poudariti, da se uporaba električnih vozil najbolje začne doma, s lastno električno polnilnico. Idealno bi bilo, če bi imeli tudi svojo sončno elektrarno, ki bi omogočala samooskrbo z električno energijo. Na slovenskem trgu imamo na voljo številne hišne električne polnilnice, vendar je pomembno, da pri načrtovanju polnilnice upoštevamo dovolj veliko priključno moč.

Danes mnogi še vedno ne vedo, da imajo novejši električni avtomobili že doseg tudi do 500 kilometrov z enim samim polnjenjem, kar pomeni, da so že konkurenčni klasičnim avtomobilom z notranjim izgorevanjem, tudi z vidika dosega. Kljub temu pa se še vedno največ polemizira o ceni električnih avtomobilov v primerjavi s klasičnimi avtomobili in njihovem doseganju. Vendar pa je res, da električni avtomobili že danes predstavljajo praktično rešitev za vsakodnevno vožnjo na delo in daljša potovanja.

Električne polnilnice omogočajo hitro in učinkovito polnjenje baterij električnih vozil

Lastniki električnih avtomobilov upoštevajo potrebe po polnjenju med daljšimi potovanji in se med polnjenjem lahko odpravijo na turistične izlete, restavracije ali nakupovalna središča. Tako ni več res, da so električni avtomobili namenjeni samo petičnim ljudem ali tistim, ki imajo več časa kot povprečni vozniki. Danes lahko najdemo električne polnilnice že skoraj povsod in ni težko najti lokacije za polnjenje električnega avtomobila. Število električnih polnilnic se vsak dan povečuje, zlasti v mestih, saj naložba v električne polnilnice podjetjem prinaša ugled in trajnostno naravnanost. Lastniki parkirišč v nakupovalnih centrih, hotelih ali drugih javnih objektih vidijo e-mobilnost kot priložnost za razvoj, konkurenčnost in ekonomsko nišo ter so pripravljeni na razvoj novih polnilnih postaj v skladu z rastjo uporabnikov.

Polnjenje električnega avtomobila

Čeprav je mogoče električna vozila polniti na navadnih domačih vtičnicah, te niso namenjene trajnim obremenitvam, ki jih predstavlja polnjenje električnih vozil. Zato je priporočljivo uporabljati električno polnilnico, ki ima vgrajene zaščite pred pregrevanjem in drugimi morebitnimi poškodbami. Električne stenske polnilnice zagotavljajo hitrejše polnjenje, ki je lahko do 11 kW in omogoča polnjenje baterije kapacitete 60 kWh v šestih urah (pri trifazni 16 A varovalki). Namenske “pametne” polnilnice vključujejo tudi različne kontrole in statistične funkcije ter se lahko učinkovito integrirajo s sončno elektrarno. Večina polnilnih postaj vključuje kabel za polnjenje in omogoča uporabo RFID kartic za dostop in identifikacijo lastnika vozila. Poleg tega so polnilne postaje na voljo z dinamičnim prilagajanjem polnilne moči, odvisno od porabe hišnih naprav.

Kontakt

  • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
  • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
  • +386 (0) 70 574 213
  • info@zeleni-prehod.si