Home Phone Custom

Čiščenje in barvanje streh


Čiščenje in barvanje streh sta pomembni vzdrževalni dejavnosti, ki lahko ohranjata streho v dobrem stanju, podaljšata njeno življenjsko dobo ter izboljšata videz celotne stavbe.

Čiščenje strehe

Čiščenje strehe je pomembna vzdrževalna dejavnost, ki ohranja streho v dobrem stanju ter preprečuje nabiranje umazanije, alg, mahu in drugih nečistoč. Zajema naslednje korake:

 1. Odstranjevanje listja in odpadnega materiala: Na strehi se lahko nabira listje, vejice, iglice, plodovi dreves in druge odpadke. Te je treba redno odstranjevati, saj lahko zamašijo odtoke in povzročijo zastoj vode.
 2. Čiščenje umazanije: Streha se sčasoma umaže zaradi prahu, izpušnih plinov, ptičjih iztrebkov in drugih zunanjih dejavnikov. To umazanijo je treba odstraniti s pomočjo vode, ščetk ali drugih primernih orodij.
 3. Odstranjevanje alg in mahu: Na nekaterih strehah se lahko naselijo alge, mah ali lišaji. Ti organizmi zadržujejo vlago in lahko poškodujejo površino strehe, zato jih je treba odstraniti. To se običajno naredi s čiščenjem in uporabo posebnih sredstev, ki uničijo alge in mah.
 4. Preverjanje poškodb: Med čiščenjem strehe je pametno preveriti tudi morebitne poškodbe na materialu, kot so razpoke, luknje ali luščenje barve. Če opazite kakršnekoli težave, je priporočljivo, da jih popravite čim prej, da preprečite nadaljnje poškodbe.
 5. Preverjanje žlebov in odtočnih cevi: Pomembno je tudi preveriti stanje žlebov in odtočnih cevi, saj zagotavljajo odvajanje vode stran od strehe in stavbe. Če so žlebovi zamašeni ali poškodovani, jih je treba očistiti ali popraviti.

Čiščenje strehe se običajno izvaja ročno ali s pomočjo specializirane opreme, odvisno od vrste strešnega materiala in stopnje umazanije. Pri izvajanju čiščenja je pomembno upoštevati varnostne ukrepe, še posebej, če se dela izvajajo na višini.

Redno čiščenje strehe je ključno za njeno dolgo življenjsko dobo, ohranjanje lepega videza stavbe ter preprečevanje morebitnih težav in poškodb, ki bi lahko nastale zaradi zanemarjanja vzdrževanja.

Barvanje strehe

Barvanje strehe je postopek, pri katerem se nanese zaščitni premaz na površino strehe. To je pomembna vzdrževalna dejavnost, ki lahko izboljša videz strehe, podaljša njeno življenjsko dobo ter ščiti material strehe pred vremenskimi vplivi, UV žarki in drugimi zunanjimi dejavniki. Zajema naslednje korake:

 1. Priprava strehe:
  • Čiščenje: Pred barvanjem streho temeljito očistijo, da se odstranijo umazanija, alge, mah, lišaji in drugi delci. Čista površina zagotavlja boljši oprijem barve.
  • Odstranjevanje obstoječe barve: Če je na strehi že obstajajoča plast barve, ki je luščeča ali poškodovana, jo je treba odstraniti, da se omogoči enakomerno nanašanje novega premaza.
 2. Izbor barve:
  • Pri izbiri barve je treba upoštevati tip materiala strehe in obstoječo estetiko stavbe. Barva naj bo primerna za specifičen tip strešnega materiala.
  • Prav tako je priporočljivo izbrati kakovostno barvo, ki je odporna na vremenske vplive, UV žarke in druge dejavnike, ki bi lahko poškodovali površino strehe.
 3. Nanašanje barve:
  • Barvo je treba nanesti po navodilih proizvajalca. Običajno se barva nanese v več tankih slojih, da se doseže enakomeren in zaščitni premaz.
  • Uporabljajo se lahko različne metode nanašanja, kot so ščetkanje, valjanje ali brizganje, odvisno od vrste barve in strešnega materiala.
 4. Sušenje in zaključek:
  • Po nanosu barve je treba omogočiti, da se streha popolnoma posuši, preden se vrnejo predmeti na streho ali pred nadaljnjimi vremenskimi vplivi.
  • Ko je barva suha, je streha zaščitena in pripravljena na dolgotrajno izpostavljenost vremenskim razmeram.

Barvanje strehe je lahko zapleten postopek, zato je priporočljivo, da ga izvedejo strokovnjaki s preverjeno izkušnjo. Prav tako je pomembno upoštevati varnostne ukrepe, še posebej, če se dela izvajajo na višini. S pravilno pripravo in izvedbo pa lahko barvanje strehe zagotovi lepši videz stavbe ter dolgotrajno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Kontakt

 • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
 • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
 • +386 (0) 70 574 213
 • info@zeleni-prehod.si