Home Phone Custom
enostavno do sončne elektrarne

5 korakov do sončne elektrarne


5 korakov do sončne elektrarne, s katerimi pripravimo vse, od posveta do izvedbe sončne elektrarne.

1. Korak

Svetovanje in podpis pogodbe

Če se odločite za postavitev sončne elektrarne, vam nudimo brezplačno svetovanje. Naš svetovalec vas bo obiskal in vam pomagal ugotoviti vaše trenutne in bodoče potrebe po električni energiji. Po ogledu vašega doma vam bomo lahko predlagali optimalno sončno elektrarno ter vam pojasnili njen način delovanja in celoten proces izgradnje. Prav tako vam bomo predstavili možnosti financiranja in nepovratnih sredstev. Pred obiskom priporočamo, da naredite izračun cene. Ko se odločite za postavitev sončne elektrarne, vam v roku enega tedna pripravimo ponudbo in pogodbo za vaš projekt.

Da bi ugotovili, ali je smiselno zgraditi sončno elektrarno, je treba upoštevati več dejavnikov, kot so orientacija objekta, naklon strehe in velikost površine, ki je na voljo. Za najboljši izkoristek energije sončnih celic v Sloveniji velja, da jih usmerimo proti jugu z naklonom 33 stopinj, vendar pa je v praksi pogosto najbolje prilagoditi konstrukcijo sončne elektrarne obstoječi površini in orientaciji strehe. Če je naklon premajhen, lahko to popravimo s podkonstrukcijo, vendar pa lahko zaradi senčenja izgubimo velik del površine in s tem tudi moči, zato je pomembno, da natančno izračunamo, kakšen naklon je ustreznejši za konkretno situacijo. V osnovi pa je najpomembnejši faktor pri odločitvi o gradnji sončne elektrarne primerno sončno obsevanje, ki je merjeno v sončnih urah na dan in odločilno vpliva na izkoriščenost sončne energije ter s tem na proizvodnjo električne energije.

2. Korak

Inženiring

Ko bomo razumeli vaše želje in potrebe ter poznali značilnosti vašega doma, bo naš projektni tim pripravil načrt sončne elektrarne. Nato vam bomo poslali ponudbo in pogodbo ter odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja. Po podpisu pogodbe bodo naši strokovnjaki potrebovali največ dva tedna za izdelavo načrtov in potrebnih tehničnih dokumentov ter pridobitev soglasij. V tem času bomo med drugim uredili tudi vloge za pridobitev finančnih subvencij pri Eko skladu.

3. Korak

PRIDOBIVANJE SOGLASIJ IN DOVOLJENJ za sončno elektrarno

Naša ekipa strokovnjakov bo poskrbela za pridobitev vseh potrebnih soglasij in dokumentacije za priključitev vaše sončne elektrarne v elektrodistribucijsko omrežje. Prav tako bomo pripravili dokumentacijo za pridobitev nepovratnih sredstev pri Eko skladu. Po pridobitvi soglasij se bo začel postopek oddaje dokumentacije za pridobitev pogodbe za priključitev vaše elektrarne in zahtevka za sklenitev nove pogodbe za dobavo energije. Pridobivanje soglasij in dovoljenj traja običajno med 20 in 60 dni, v nekaterih primerih pa lahko tudi dlje. Naša ekipa vas bo ves čas obveščala o poteku postopka in vam nudila vsa dodatna pojasnila in informacije, ki jih potrebujete.

Tretji korak pri odločitvi o gradnji sončne elektrarne je izpolnitev vloge za soglasje za priključek na distribucijsko omrežje, ki jo vložimo pri lokalnem električnem distributerju skupaj z vsemi potrebnimi prilogami. Vsak distributer ima predpisane svoje zahteve za priloge, najpogosteje pa zahtevajo mapno kopijo, izsek načrta, parcelne številke, idejno zasnovo ter specifikacije opreme, ki jo bomo uporabili pri gradnji sončne elektrarne. Distributerji so posebej pozorni na module in razsmernike, saj morajo biti primerno načrtovani, da ne povzročajo motenj v omrežju. Po oddaji vloge ima distributer 30 dni časa, da izda soglasje za priključitev na distribucijsko omrežje. S tem soglasjem pridobimo natančnejšo sliko o investiciji in gradnji sončne elektrarne, saj bomo izvedeli, na kakšen način in kje se bomo lahko priključili na omrežje.

4. Korak

Inštalacija sončne elektrarne

Inštalacija sončne elektrarne se začne s pridobitvijo soglasij, ki vam jih uredimo v roku enega meseca. Po tem sledi montaža, ki običajno traja od enega do dveh dni. Po montaži sledijo elektro meritve, ki so potrebne za priklop elektrarne na distribucijsko omrežje. Naša strokovna ekipa bo opravila tudi pregled in meritve elektrarne v skladu z veljavno zakonodajo ter zbrala celotno dokumentacijo. Ko elektrodistribucijsko podjetje prevzame napravo, se podpiše pogodba o predaji v uporabo ter priklopi na omrežje. Celoten postopek izgradnje običajno traja en mesec.

5. Korak

DELUJOČA sončna ELEKTRARNA

Po dokončni izgradnji sončne elektrarne, izvajalci projektov uradno predajo elektrarno vam, lastniku. Na tem obisku vam bodo podrobno predstavili, kako ravnati z napravami in vam pokazali postopke, ki jih je treba upoštevati v primeru izrednih dogodkov. Poleg tega bo zagotovljen tudi brezplačen nadzor in spremljanje delovanja sončne elektrarne, ki je na voljo prek mobilne naprave ali računalnika. Ob tej priložnosti boste prejeli tudi dokumentacijo o celotnem postopku izgradnje in dokumente, ki jih boste potrebovali za pridobitev subvencije Eko sklada. V času enega tedna po priklopu bodo strokovnjaki ponovno obiskali, da preverijo, ali se naprave ustrezno delujejo, preostanek financiranja iz Eko sklada, pa bo verjetno pridobljen v obdobju med 90 in 150 dnevi. Vendar pa se lahko pričakovan čas za pridobitev sredstev podaljša, če je sklad preobremenjen s prejetimi vlogami.

Kontakt

  • Zeleni Prehod Ktirio d.o.o.
  • Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
  • +386 (0) 70 574 213
  • info@zeleni-prehod.si